Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


DOSTLUK,ARKADAŞLIK,AŞK,SEVGİ ADINA HERŞEY....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

Denizde Petrol Şehri Neft Taşları

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Sensizim

S-E-N-S-İ-Z-İ-M-5-8-4-1

S-E-N-S-İ-Z-İ-M-5-8-4-1
Sensizim

Erkek
Yaş : 40 Kayıt tarihi : 23/03/08 Mesaj Sayısı : 405 Nerden : İSTANBUL İş/Hobiler : bilgisayar mühendisliğine doğru ilerliyoz Lakap : esrarengiz

Denizde Petrol Şehri Neft Taşları Vide
MesajKonu: Denizde Petrol Şehri Neft Taşları   Denizde Petrol Şehri Neft Taşları I_icon_minitimeSalı Mart 25, 2008 6:41 pm

Neft Taşları-Bakü’den 110 km uzaklıkta, Apşeron yarımadasının 42 km güneydoğusunda, Çilov adasının doğusunda açık denizde çelik direkler üzerine kurulmuş bir yerleşkedir. Burası açık denizde petrol araştırma amacıyla inşa edilmiştir. Fakat aynı zamanda jeolojık ve sismik araştırmalar da gerçekleştirilir.
Tarihçesi
Bu yerleşme yeri, 1949 yılında Hazar denizinin içinde inşa edilmiştir. II. Dünya Savaşının yeni bitmesi ve ülkede hüküm süren açlık ve sefalet, bu güç ve akıl almaz projeyi gerçekleştirmeyi engelleyemedi. Bu şehrin üzerine kurulduğu denizin dibindeki kayalarda (yaklaşık 20 adet) petrol ve doğalgaz olduğu için bu yerleşkeye Neft Taşları (Petrol Kayaları) adı verilmiştir.
1945 yılından başlayarak Gürgen ve Merdekan deniz araştırma sahalarında yürütülen araştırmalar sonucu Gürgen’in deniz bölümünde Neft Taşları’na yakın bir yerde kazılmış 7 no’lu petrol kuyusu yüksek kalitede petrol verdi. Daha sonra, deniz petrol araştırma sahası olan Neft Taşları’nda kazılmış 1 no’lu petrol kuyusu da yüksek kalitede petrol verdi. Bu kuyunun günlük verimliliği 100 ton idi. Katman basıncının engenlenmesi, yapay basıncın bulunması ve uygulanması Azerbaycan’da ilk olarak Neft Taşları’nda denenmiştir. Sonraları bu yöntem Azerbaycan’ın diğer petrol ve gaz çıkarılan bölgelerinde uygulanmaya başlanmıştır. Azerbaycan’da denizin petrolle kirlenmesine karşı ilk istasyon burada kurulmuştur.
İklimi
Neft Taşları açık denizde olduğundan orada çalışan insanlar için en büyük tehlike rüzgarların oluşturduğu yüksek dalgalardır. Rüzgarın hızı saniyede 29.0-29.1 m’ye ulaştığından kaldırdığı dalgaların maksimum yüksekliği 11.5-13 m olup darbe periyodu saniyede 10.5-11.6 m’dir. Kışın sıcaklık Aralık ayında 4.80C, yazın ise Ağustos ayında 24.90C oluyor. Yıllık yağış miktarı 110 mm’dir.
Genel bilgiler
Neft Taşları’nda çıkarılan petrol ilk olarak tanker ve borular vasıtasıyla sahil terminaline taşınıyor. Oradan Çilov adasına, sonrada Zire kasabasına götürülen ürün, tren ve karayolu aracılığıyla rafinerilere ve depolara naklediliyor.
Neft Taşlarıda büyük bir kasaba, meslek okulu, Bakü Petrol Teknik Yüksek Okulu’nun akşam şubesi, kültür evi, kütüphane, sinema, tiyatro, poliklinik-hastaneler, helikopter pisti, hidrometroloji istasyonu kurulmuştur. Bunun yanında burada 2 tane buhar türbinli ısı-elektrik istasyonu durmadan çalışmaktadır. Bunlar kasabanın ve madenlerin bütün enerji ihtiyacını karşılamaktadır.
Bakü’ye gelen misafirler eğer denizin ortasında bulunan bu yerleşim hakkında bir yerlerden bilgi edinmişlerse mutlaka onu ziyaret etmek isterler. Böylece, bu kapalı denizde, dalgalarla çarpışan yapıları ve orada çalışan insanları kendi gözleriyle görürler.
Neft Taşları’yla ilgili şiirler, romanlar da, piyesler de yazılmış; filmler ve belgeseller çekilmiştir. “Kara Taşlar”, “Hazar Neftçileri Hakkında Destan”, “Denizi Feth Edenler” gibi filmler bunlar arasındadır.
Bu yazıyı okuduktan sonra, sizlerde de Hazar denizinin ortasındaki Neft Taşları hakkında az da olsa bir fikir oluştuğunu düşünüyorum. Fakat, şayet imkanınız olursa, Azerbaycan’a gittiğinizde onu bir de kendi gözlerinizle görmenizi öneririm. Zira bazı şeyler ancak yaşanarak anlaşılabilir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://buldunya.tr.gg

Denizde Petrol Şehri Neft Taşları

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kütüphane :: Hazır Ödev ve DersLer :: Çoğrafya Konuları -