Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


DOSTLUK,ARKADAŞLIK,AŞK,SEVGİ ADINA HERŞEY....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

AKDENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Byn.Sensizim

PRENSES
PRENSES
Byn.Sensizim

Kadın
Yaş : 32 Kayıt tarihi : 23/03/08 Mesaj Sayısı : 566 Nerden : İstanBuL İş/Hobiler : öğRénci TaTmin eTTimi? Lakap : Asi.melek

AKDENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR Vide
MesajKonu: AKDENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR   AKDENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR I_icon_minitimeSalı Mart 25, 2008 11:06 pm

AKDENİZ BÖLGESİ

Adana İli

Karatepe Aslantaş Tarihi Milli Parkı

Akdeniz bölgesinin Osmaniye ilinin Kadirli ilçesine 22 km. uzaklıkta ve Ceyhan ırmağının kenarında yer alır.
Bu yöre arkeolojik önem taşımaktadır. Günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve kalıntılarını çağımıza kadar taşımıştır. Karatepe-Aslantaş’ın diğer önemli özelliği de yapılan kazı ve araştırmalarda Fenike alfabesi ile yazılmış Aram dilindeki çevirisi, Hitit hiyeroglif yazısının çözülmesine imkân vermiş olmasıdır.
Kızılçam, ılgın, meşe türleri ve maki florasının meydana getirdiği bitki örtüsü ve birçok yaban hayvanları topluluğu ile Ceyhan nehrinde yayın ve sazan balıkları bulunmaktadır.




Isparta İli

Kızıldağ Milli Parkı

Isparta ili Şarkîkaraağaç ilçesi sınırlarında yer alan milli park Şarkîkaraağaç’a 5 km. Isparta’ya 120 km. mesafededir.
Milli parkın üzerinde yer aldığı Kızıldağ ile Beyşehir gölünün kuzey kıyıları arasında uzanan dalgalı arazi üzerinde genellikle erozyonla aşınmış yer şekilleri görülmektedir. Alanın jeolojik yapısını kalker kayaçlarından meydana gelen formasyonlar meydana getirir. Milli parkın bitki örtüsünü sedir ormanları ve bozuk maki toplulukları meydana getirir. Bu ormanlar botanik özellikleri kadar Şarkîkaraağaç ve yakın çevresinin rekrasyonel ihtiyaçlarının karşılanması ile de önem taşımaktadır. Ayrıca amatör dağcılar, 1840 m. yükseklikteki Büyüksivri tepeye tırmanarak dağ sporu yapabilirler.
Kovada Gölü Milli Parkı
Akdeniz bölgesinin göller bölgesinde yer alır.
Kovada gölünün meydana gelişi, Batı Toroslarda görülen karstik göllere benzer. Havzaya düşen yağmur sularının fiziksel ve kimyasal aşınmasına eklenen tektonik yer hareketleriyle şekillenen göl, karstik bir polyedir. Eğirdir gölünün güneye doğru uzantısı olan Kovada gölü, sonradan aradaki dar vadinin alüvyonlarla dolması sonunda bugünkü şeklini almıştır.
Gölün hayvan varlığı oldukça iyi durumdadır. Kızılçam, meşe, çınar ağaçlarından meydana gelen bitki örtüsü ve parkın tabii güzellikleri Milli parkın ana kaynak değeri olan açık hava dinlenme kullanma potansiyeline katkıda bulunmaktadır.
Sahanın meydana gelişini hazırlayan karst morfolojisi, bakir doğanın araştırılması, yürüyüş, manzara seyretme, tırmanma ve primativ kampçılık imkânı sağlamaktadır.

Antalya İli

Altınbeşik Mağarası Milli Parkı

Milli park derin ve sarp Manavgat vadisinin batı yamacında yer almaktadır.
Yatay ve kısmen aktif bir mağara sistemi olan Altınbeşik mağarası adını üst kısımda yer alan Altınbeşik tepesinden almaktadır. Torosların bu bölgesi hem jeolojik hem de jeomorfolojik yönden çok karışık bir yapıya sahiptir. Tersiyerortalarında meydana gelen şiddetli kıvrımları, bu dönemin sonunda şiddetli dikey yükselmeler izlemiştir. Jeolojik bindirmeler büyük kıvrıklar ve derin kazılmış vadiler bu hareketli jeolojik geçmişin sonucudur.
Altınbeşik mağarası üst Kresate yaşlı kireç taşları içinde kıvrıklar üzerinde oluşmuştur. Mağara üst üste 3 seviyede gelişmiştir. En alttaki ve orta seviyedeki yağışlı mevsimlerde aktif, en üst seviye ise devamlı kurudur.
Altınbeşik mağarası daha kuzeyde bulunan Eynif polyesinin ve civarındaki bir dizi daha küçük polyelerin yeraltına intikal eden suların toplanarak tahliye edildiği bir ana yeraltı deresi görevini görmektedir. Güz aylarında mağara içinde çok miktarda durgun göletler vardır. Mağara içindeki kum ve çakıl birikintilerinden, kayalar üzerindeki akıntı oyuklarından bahar aylarında orta ve alt seviyeden debisi kuvvetli yeraltı dereleri aktığını göstermektedir.
Altınbeşik mağarasının aktivitelerini tamamen yitirmiş olan üst seviyesinde, tabanda kaya blokları dikkati çeker, bunların yanında dikit ve sarkıt oluşumları da vardır. Orta seviyenin daha çok dere yatakları özelliğini taşır. Burada kaya blokları geniş yerler kaplar, yer yer kum ve çakıl depoları ile traverten oluşumları görülür. Mağaranın girişinden itibaren ilk 2000 m. mağaranın alt seviyesini oluşturur ve burası devamlı su altındadır. Alt seviyenin bitiminde 40 m.lik dik bir çıkış vardır. Bu çıkış ve bitişik duvarlar beyaz renkli kalın travertenlerle kaplıdır. Ayrıca, Altınbeşik mağarasının çevresindeki zengin flora ile karst topografyasının vahşi güzelliği milli parkın peyzaj değerlerini oluşturmaktadır.

Beydağları Sahil Milli Parkı

Milli park Antalya-Kemer-Kumluca Devlet Karayolu kısmen sahilden, kısmen de içeriden boydan boya kat eder.
Batı Torosların genç dağlar kuşağını içine alan yörenin jeolojik yapısı genellikle kalker ve serpantin kayaçlarından meydana gelir. Akdeniz bölgesinin bütün jeolojik şartlarına sahip sahada, bitki örtüsü deniz kıyısında fıstık çamları ile başlar, yükseldikçe kızılçam, karaçam ve 1000 metrenin üstünde sedir ağaçları görülür.
Parkın bitki türünde 21 endemik bitki türü bulunur. Bu da milli parkın tür yönünden çeşitliliğini gösterir. Alanda yaban hayatı vardır.
Olympos’un birkaç km batısındaki dağlık arazide kalker ve serpantin formasyonları kontağındaki çatlaklardan çıkan ve “Likya’nın Sönmeyen Ateşi” diye adlandırılan doğalgaz yüzyıllardır yanmakta ve Bellerophentes mitosuna Chimaira (yanan taş) adıyla geçerek yöreye mitolojik değer kazandırmaktadır.
Güllük Dağı Milli Parkı (Termessos)
Akdeniz bölgesinde, Antalya ili Korkuteli ilçesi sınırları içinde ve Toros dağları üzerinde yer alır.
Şehrin suları, kuleler, kral yolu, Hadrian kapısı gymnasium, sistemi Termessos’un en görkemli yapılarının kalıntılarıdır. Milli park’ta; Güllük dağının sarp kayalıkları, duvarları 600 metreye kadar yükselen Mecine Kanyonu gibi jeomorfolojik güzellikleri yanında Akdeniz iklimi tipinin bitki topluluklarını sergileyen orman ve maki örtüsü, bu ortamda yaşayan dağ keçisi, alageyik, şah kartal gibi nadir yaban hayvanı türleri bulunmaktadır.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://pendikaihl.yetkinforum.com

AKDENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kütüphane :: Hazır Ödev ve DersLer :: Biyoloji Konuları -