Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


DOSTLUK,ARKADAŞLIK,AŞK,SEVGİ ADINA HERŞEY....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

EGE BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Byn.Sensizim

PRENSES
PRENSES
Byn.Sensizim

Kadın
Yaş : 32 Kayıt tarihi : 23/03/08 Mesaj Sayısı : 566 Nerden : İstanBuL İş/Hobiler : öğRénci TaTmin eTTimi? Lakap : Asi.melek

EGE BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR Vide
MesajKonu: EGE BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR   EGE BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR I_icon_minitimeSalı Mart 25, 2008 11:06 pm

EGE BÖLGESİ

Afyon İli

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

İç batı Anadolu’da Afyon, Kütahya ve Uşak illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.
Kurtuluş savaşının geçtiği yörelerde ki tarihi olgular Başkomutan Tarihi Milli Parkının ana kaynak değerini oluşturur. Kocatepe ve Dumlupınar bölümlerinde yer yer
Ormanlık alanlar içerisinde bütün yıl su bulunan vadi boyları, pek çok endemik türleri kapsayan bitki örtüsü ve yaban hayatı zenginlikleri milli parkın diğer değerlerini oluşturur.

Aydın İli

Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

Aydın ili, Kuşadası ve Söke ilçeleri sınırlarında yer alır.
Samsun dağının Ege denize doğru uzantısıyla şekillenen Dilek Yarımadasının jeolojik yapısı, paleozoik şistler, mezozoik kalker ve mermerler ile neojen tortul kütlelerden meydana gelmiş, Menderes mastının bir parçasıdır. Yarımada kumlu, killi, yatık ve yüksek kıyı şekillerini içeren plajlarıyla ilgi çekici kıyı özelliklerine sahiptir. Milli parkın özellikle kuzey kesimi Akdeniz bölgesinde ender görülen potansiyelde bitki örtüsüne sahiptir. Özellikle defne ve kestane bitki kuşakları ile Akdeniz maki florasının hemen bütün bitki türleri yarımadada en canlı ve sağlıklı örnekleriyle yer almaktadır. Kuzey Anadolu ormanlık yörelerine has kestanenin, en güneye indiği, ülkemizde birkaç yerde bulunan kartopunun, Finike ardıcının küçük bir topluluk meydana getirdiği, pırnal meşesi, dallı selvilerin birlikte yetiştiği tek yerdir.
Milli parkın kıyılarında Akdeniz ülkelerinde korunan türler arasında da bulunan Akdeniz foku ve deniz kaplumbağaları yaşama ve üreme olanağı bulmuştur.

Denizli İli

Honaz Dağı Milli Parkı

Denizli ili Honaz ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Milli parkın ana değerini Ege bölgesinin en yüksek dağı olan Honaz dağı bünyesindeki kaynaklar oluşturmaktadır.
Ege bölgesinde Pleistosen döneminde Periglasiyal ortam şartlarını hüküm sürdüğü az sayıda yerlerden birisi de Honaz dağıdır. Dağ üzerinde birçok Periglasiyal koşulları karakterize eden jeomorfolojik şekil bulunmakta olup, ana şekil grubu olarak ise; horst biçimi yüzeye hakim olmaktadır. Düşey yöndeki faylanmalar sonucu Honaz dağı oldukça dik bir görünüm kazanmıştır. Yörenin genel litolojik yapısı gnays ve mikaşistlerden meydana gelmekte olup, yer yer kristalize kireç taşlarına da rastlanmaktadır.
Yoğun bitki örtüsüne sahip Honaz dağı üzerinde alt floraya ait endemik türler bulunmakta, Alpın floraya ait türler ise dağın üst zonalarında yer almaktadır. Orman biçimi içerisinde kızılçam (Pinus Brutia), karaçam (Pinus Nigra) ve ardıç hakim türlerdir. Yaban hayatı açısından da zenginlik içeren sahada özellikle dağ keçisi yoğun olarak bulunmaktadır
Honaz dağı, gerek topokrafig özellikleri ve uygun eğim koşulları gerekse kar yağışının yeterli düzeyde olması nedeniyle ülkemizde kayak potansiyeli yüksek alanlardan birisidir. Yöre; arkeolojik özelliği açısından da zenginliğe sahiptir.

Manisa İli

Spil Dağı Milli Parkı

Ege bölgesinde Manisa ilinin yamaçlarına yaslandığı Spil dağı üzerinde yer alır.
Kanyon vadiler, inler, mağaralar, dolinler ve lapyalar gibi karstik oluşumları jeolojik yapısından kaynaklanan ilgi çekici yer şekilleridir. Bölgenin zengin bitki örtüsü yanında, milli parkta bilimsel araştırmalarla belirlenen 20’den fazla endemik bitki türü bulunmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun bir devrine adını veren ve Avrupa ülkelerine de götürülen Manisa laleleri de milli parkta tabii olarak yetişmektedir.
Milli parkın tarihi ve mitolojik yönü de zengindir. Mitolojiye göre Spil dağına adını veren zaman tanrısı Kronos’un karısı Kybele (Sipylena)’dir. Ayrıca “Ağlayan Kaya” olarak bilinen yer mitolojiye göre 14 çocuğunun tanrıça Leto’nun çocukları Apollon ve Artemis tarafından öldürülmesi sonucu, çocuklarının ardından ağlayan Niobe’ye aittir. Arazinin jeomorfolojik yapısı dağcılık tracking ve atıcılık sporlarına uygundur.

Muğla İli

Saklıkent Milli Parkı

Muğla ili Fethiye ilçesi ile Antalya ili Kaş ilçesi sınırları içerisinde, Eşen çayının bir kolu üzerinde yer almaktadır.
Milli parkın ana özelliğini, Saklıkent Kanyonu oluşturmaktadır. Kanyon iki havza arsında uzanan Antesedan bir özellik sunmaktadır. Yöredeki irili ufaklı kanyonların meydana gelmesinde tektonik emarelerin yanında kast oluşumunda önemli rol oynadığı görülmektedir. Yöredeki tektonik kontrollü bir jeomorfolojik gelişimine sahip olup, özellikle düşey yönlü tektonizma Saklıkent kanyonunda gelişme seyrini etkilemiş ve bugünkü görünümünü almasında Litolojik yapıya önemli ölçüde yardımcı olmuştur. Milli park alanında orman formasyonu kızılçam, karaçam ve sedir’den oluşur. Ayrıca Aktez yaylasının güneydoğu kesimi, soğanlı bitkilerin (Sıklemenlerin) endemik olarak yerleştikleri ve yetiştikleri sahadır.

Marmaris Milli Parkı

Milli park alanı Muğla ili, Marmaris ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Sahanın jeolojik yapısı, genel olarak magmatik ve kalker kayaçları ile alüvyon ve yamaç molozlarından oluşmuştur. Kuzey-Batısında mostra veren kretase yaşlı magmatik kayaların okside olması kızıl renkli görünümlere yol açmıştır. Kalkerler ise sahanın doğusunda geniş mostra verirler. Kalker mostralarının batı kısmı tabakalı, doğu kısmı ise masif durumdadır.
Milli parkın orman formasyonunu kızılçam oluşturmaktadır. Bununla birlikte endemik bir tür olan sığla ağacı sahanın belirli bölgelerinde yayılım gösterir. Zakkum ve defne gibi ağaççık formlu Akdeniz bitkileri de bu alanda geniş yayılış gösterir. Saha yaban hayatı zenginliği içermektedir. Nesli tükenmekte olan hayvanlara burada rastlanmaktadır.
Milli park sahasında; antik Physkos kenti yer almakta olup antik çağda bu bölge Karia bölgesi olarak anılmaktadır. Burada Rodos kolonisi izleri görülmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://pendikaihl.yetkinforum.com

EGE BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kütüphane :: Hazır Ödev ve DersLer :: Biyoloji Konuları -