Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


DOSTLUK,ARKADAŞLIK,AŞK,SEVGİ ADINA HERŞEY....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

İÇ ANADOLU BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Byn.Sensizim

PRENSES
PRENSES
Byn.Sensizim

Kadın
Yaş : 32 Kayıt tarihi : 23/03/08 Mesaj Sayısı : 566 Nerden : İstanBuL İş/Hobiler : öğRénci TaTmin eTTimi? Lakap : Asi.melek

İÇ ANADOLU BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR Vide
MesajKonu: İÇ ANADOLU BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR   İÇ ANADOLU BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR I_icon_minitimeSalı Mart 25, 2008 11:07 pm

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Yozgat İli

Yozgat Çamlığı Milli Parkı

İç Anadolu bölgesinde, Yozgat ilinin güneyinde uzanan tepeler üzerinde yer alır.
Milli park, İç Anadolu’da insan etkisi ile meydana gelen (antropojen) step içerisinde yer alan sayılı orman adalarından biridir. Sahadaki arazinin morfolojik özelliklerini tepeler, sırtta ve vadilerde parçalanmış dalgalı düzlükler meydana getirmektedir.
Karaçam, meşe ve ardıç ağaç toplulukları milli park bitki örtüsünü meydana getirmektedir. Bu orman parçasının tabiat bölgesi özelliği yanında rekreasyon ihtiyacını karşılaması bakımından büyük önemi bulunmaktadır.

Ankara İli

Soğuksu Milli Parkı

Kaplıcalarıyla ünlü Kızılcahamam ilçesine 2 km. mesafede bulunur.
İç Anadolu stepinde Kuzey Anadolu’nun gür ve yeşil ormanlık bölgelerine geçiş kuşağında yer alan saha, iki ana vadiye açılan pek çok yan dere ve vadiler arası düzlüklerden meydana gelen jeomorfolojik bir yapıya sahiptir. Andezit, bazalt, tüf ve anglomeralar jeolojik yapının ana kayaçlarıdır.
Milli parkta zengin bitki örtüsü ve yaban hayvanları görülmektedir.

Çorum İli

Alacahöyük Tarihi Milli Parkı

İç Anadolu bölgesinde, Çorum ili Sungurlu ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Milli parkın ana değeri, arkeolojik değerlerdir. Anadolu’nun en önemli medeniyetlerinden olan Hititlere başkentlik yapmış olan Boğazköy (Hattuşaş) kentine ait kalıntılar bulunmaktadır. Saha, doğal değerler açısından; insan eliyle Anadolu platosu’nun flora ve faunasına yapılan tahribatı göstermesi sebebiyle örnek bir görünüm sunar. Orman örtüsünün yerini antropojen step araziye bırakması sonucu hayvan varlığı değişmiştir. Genel olarak saha, çiftlik ve otlatma için kullanılan hemen hemen ağaçsız bir step görüntüsü kazanmıştır.

Konya İli

Beyşehir Gölü Milli Parkı

Konya ili Beyşehir ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ülkemizin üçüncü büyük gölü olan Beyşehir gölünün jeomorfolojik yapısı karstik arazi şekillerinden, çok sayıda düden ve dolinlerin birleşmesi sonucu oluşan polye karakterindedir. Yörenin genel jeolojik yapısını teşkil eden kalkerlerin, suların kimyasal reaksiyonu sonucu ezilmesi, bu karstik yer şekillerinin kalıntıları olan ve yükseklikleri 20-50 m. arasında değişen çok sayıda ada bulunmaktadır.
Göl suyu alkalin özelliktedir. Göl içerisinde irili ufaklı adalar vardır. Milli parkın orman formasyonu ardıç, karaçam, göknar, sedir ve meşe türleri oluşturmakta ağaçlar yer yer göl kenarına kadar uzanarak Beyşehir gölünün koylarını ve körfezlerini görsel açıdan eşsiz manzara güzelliklerini kavuştururlar.

Nevşehir İli

Göreme Tarihi Milli Parkı

İç Anadolu bölgesinde Nevşehir sınırları içerisinde yer almaktadır.
Milli park Orta Anadolu’nun Hasan dağı-Erciyes dağı volkanik bölgesinde kalmaktadır. Saha; platolar, ovalar, küçük dağ bitkileri, yüksek tepeler, alüvyonla dolmuş dere ve ırmak vadileri, drenaj havzaları ve erozyonlu dik yamaçlı vadilerde birbirinden ayrılan yüksek düzlüklerden oluşmuştur. Erciyes ve Hasan dağının büyük volkanik konileri, kuzeyden Kızılırmak vadisinin bir kısmı, bazıları bazaltla kaplı aşınmış tüf yatakları araziye hâkim özelliktedir.
Alan; volkanik tüften oluşmuş ilgi çekici manzara yapısı içerisinde Bizans kilise mimarisi ve dinsel sanat tarihinden önemli bir devri sergilemektedir. Yukarıda anlatılan; Göreme’nin eşsiz jeomorfolojik oluşumu, estetik manzara yapısının görsel değerleri ile tarihi ve etnolojik yapısı milli parkın kaynak zenginliğinin ana başlıkları sayılabilir.

Niğde İli

Aladağlar Milli Parkı

Niğde, Kayseri ve Adana illeri sınırları içerisindedir.
Jeolojik yapı açısından Aladağlar milli parkı değişik zamanlara ait formasyonlarla temsil edilmekle birlikte, en yaygın formasyon mezozoik yaşlı kireç taşlarıdır. Bunun yanında sahada entrüsif volkanizmanın ürünü olan gabro, piroksenit gibi kayaçlara, suboflolitik metamorfiklere ve daha geniş dönemlerdi karakterize eden tersiyer ve kuaterner oluklarına da rastlanmaktadır.
Aladağlar yöresi ülkemizin tektonik açıdan en faal bölgelerinden birisidir. Yöre özellikle Alp orojenezi sırasında şaryaj ve bindirmelere sahne olmuştur. Tektonik literatürüne “Ecemiş Koridoru” olarak da giren bu sahada düşey ve yatay atımlı birçok fay bulunmaktadır. Dokusuyla yörede jeomorfolojik süreçler sonucu oluşan naplar, klipler, pencereler ilginç yapısal unsurlar olarak dikkati çeker.
Yörenin şekillenmesinde yapı ile flüvial koşullar ve Pleistosen buzullaşması önemli bir rol oynamıştır. Yörede bu üç unsura ait değişik morfolojik birimlere rastlamak çok olağandır. Yörenin belli başlı jeomorfolojik karakteri vadilerle de bir şekilde parçalanmış olmasıdır. Buzul mitolojisine ait birçok izlere rastlanmakta, özellikle yöredeki birçok sirk gölleri ve moraller bu morfolojinin kılavuz şakileri olarak görülür. Burası klimatik açıdan kendine has özelliklere sahiptir. Aladağlar milli parkı vejetasyon açısından çok zengin olup, ormanı oluşturan hâkim türler karaçam ve kızılçamdır. Ormanın üst sınırından itibaren Alpın zon başlar.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://pendikaihl.yetkinforum.com

İÇ ANADOLU BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kütüphane :: Hazır Ödev ve DersLer :: Biyoloji Konuları -