Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


DOSTLUK,ARKADAŞLIK,AŞK,SEVGİ ADINA HERŞEY....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

KARADENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Byn.Sensizim

PRENSES
PRENSES
Byn.Sensizim

Kadın
Yaş : 32 Kayıt tarihi : 23/03/08 Mesaj Sayısı : 566 Nerden : İstanBuL İş/Hobiler : öğRénci TaTmin eTTimi? Lakap : Asi.melek

KARADENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR Vide
MesajKonu: KARADENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR   KARADENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR I_icon_minitimeSalı Mart 25, 2008 11:07 pm

Karadeniz Bölgesi

Trabzon ili

Altındere Vadisi Milli Parkı

Doğu Karadeniz Bölgesinde, Trabzon ili Maçka ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Milli parkın ana özelliğini Sümela Manastırı ile Altındere Vadisinin bitki zenginliği ve jeomorfolojik yapısı teşkil etmektedir. Meryem ana adına kurulan Sümela manastırı, Altındere’nin batı yamacındadır. Manastır; şapel, kilise ve diğer kompleksleriyle sanat tarihinde önemli bir yer tutar.
Milli park, flora açısından çok zenginlik içermekte olup yörenin hakim bitki örtüsünü doğu ladini oluşturur. Zengin bitki örtüsü çeşitliliği görülmeye değer doğal ortamın yaban hayatı için sunduğu yaşam şartları birçok hayvanın yaşamasına ve çoğalmasına olanak sağlamıştır.

Rize İli

Kaçkar Dağları Milli Parkı

Rize ili, Çamlıhemşin ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.
Kaçkar dağlarının batısındaki Fırtına deresi ve doğusundaki Hemşin deresi zengin bir flora ile kaplıdır. Bu bitki örtüsü karstik flora özelliğinde olup gerek alt flora gerekse üst flora endemik türleri içermektedir. Türkiye’de Rhodendron’ların 3000 m. ye ulaştığı tek yer burasıdır.
Ülkemizde Pleistosen’e ait buzul izleriyle beraber aktüel buzlaşmanın birlikte görüldüğü ender yerlerden birisi de Kaçkar dağlarıdır. Genel olarak granit ve granitik kayaçlardan meydana gelen jeolojik yapı üzerinde Alp orojenezinin derin etkileri görülmektedir.

Bolu İli

Yedigöller Milli Parkı

Milli park; Batı Karadeniz bölgesinde Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak ilinin güneyinde yer alır.
Yer yapısı serpantinlerden ve volkanik kayaçlardan oluşan sahada zaman zaman göçük yer hareketleri sürüklenmeye hazır arazi yapısı, göllerin meydana gelmesini hazırlayan başlıca faktörlerdir. Göller, kayan kitlelerin, vadilerin önlerini kapaması sonucu arkada suların biriktiği set gölleridir. Bunlardan bazıları dip kaçakları ile birbirine bağlantılıdır.
Milli parka hâkim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında bu milli parkta kurulmuştur. Dolayısıyla rekrasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur.

Artvin İli

Karagöl Sahara Milli Parkı

Artvin ili Şavşat ilçesi sınırlarında bulunan Karagöl Sahara Milli Parkı iki ayrı sahadan oluşmaktadır. Bunlar Karagöl ve Sahara yaylasıdır.
Karagöl ve çevresinden genel olarak paleojen ve neojen arazileri yer alır. Kayaçlar genellikle sedimenter kökenlidir. Karagöl rotasyon el olarak kayan kütlenin gerisindeki çanakta biriken suların meydana getirdiği bir heyelan gölüdür. Göl çevresi ladin ve çamların meydana getirdiği yoğun ormanlarla kaplıdır.
Sahara yaylası; yörenin genel olarak örtü bazaltlarından meydana gelen jeolojik yapısı vardır. Örtü bazaltlarının sıyrıldığı yerlerde tersiyer arazisi ortaya çıkar. Orman örtüsü ladin ve göknarlardan meydana gelmiştir. Reşat deresi kenarında 1700–1800 m.lerde kademeli olarak yer alan düzlükler aynı zamanda “Sahara Pancar Şenlikleri”ne saha olmaktadır. Bölge iç turizm açısından oldukça büyük ekonomik katkı sağlamaktadır.
Hatıla Vadisi Milli Parkı
Artvin ili merkez ilçe sınırları içerisinde Çoruh nehrinin ana kollarından birisi olan hatıla vadisi ve birçok yan derelerini içermektedir.
Vadi boyunca değişik kayaç türleri görülmekle birlikte, bu kayaçların hemen hepsi derinlik volkanizmasının bir ürünüdür. Hatıla vadisinin genel karakteri; V tipi, dar tabanlı, genç vadi özelliğindedir. Vadi boyunca litolojik farklılıklardan kaynaklanan eğim kırıkları ortaya çıkmıştır. Yamaçların gerek fiziksel parçalanma ve kütle hareketleri gerekse yan dere ve heyelanlarla işlenmesi sonucu vadide, çok haşin bit topografya ortaya çıkmıştır.
Vadinin orta ve yukarı ağzında çok zengin ve yoğun olan vejetetif örtü; bünyesindeki çok çeşitli bitki türlerini barındırmaktadır. Bitki örtüsü genel olarak Akdeniz iklim karakteri göstermektedir. Hatıla vadisi zengin bir fauna da içermektedir.

Kastamonu İli

Ilgaz Dağı Milli Parkı

Batı Karadeniz bölgesinde, Çankırı ve Kastamonu il sınırları içerisinde yer almaktadır.
Ilgaz dağlık yöresinin arazi yapısı genellikle serpantinler, şistler ve volkanik kayaçlardan meydana gelir. Üstün peyzaj güzellikleri sunan jeomorfolojik yapıya sahiptir. Ilgaz dağının eteklerinden doruklarına doğru gelişen karaçam, sarıçam, göknar hâkim ağaç türlerinden meydana gelen bitki örtüsü, zengin ormanaltı topluluğu ile desteklenmektedir. Milli parkın diğer önemli bir kaynağı da kış sporları imkânıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://pendikaihl.yetkinforum.com

KARADENİZ BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kütüphane :: Hazır Ödev ve DersLer :: Biyoloji Konuları -