Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


DOSTLUK,ARKADAŞLIK,AŞK,SEVGİ ADINA HERŞEY....
 
AnasayfaKapıGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

MARMARA BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek 
Yazar Mesaj
Byn.Sensizim

PRENSES
PRENSES
Byn.Sensizim

Kadın
Yaş : 32 Kayıt tarihi : 23/03/08 Mesaj Sayısı : 566 Nerden : İstanBuL İş/Hobiler : öğRénci TaTmin eTTimi? Lakap : Asi.melek

MARMARA BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR Vide
MesajKonu: MARMARA BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR   MARMARA BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR I_icon_minitimeSalı Mart 25, 2008 11:08 pm

MARMARA BÖLGESİ

Çanakkale İli

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

1973’te kurulmuş ve BM Milli Parklar ve Koruma Alanları listesinde olan park, Çanakkale ili sınırları içerisinde, Gelibolu Yarımadasının güney ucunda, Çanakkale boğazının Avrupa yakasında 33,000 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.
Birinci Dünya Savaşı Çanakkale Deniz ve Kara Muhaberelerinin yapıldığı yerler park içerisindedir. Muharebe alanları, savaş mezarları, anıtlar ve savaşla ilgili kalıntılar “tarihi sit alanı” ve “kültürel varlık” olarak tescil edilmiştir. Ayrıca M.Ö.4000 tarihine dek giden birçok “Arkeolojik sit alanı ve anıtı” vardır. Çok çeşitli “doğal sit alanları ve anıtlar” içerisinde ise kumsallar, koyaklar, Akdeniz çalıları (maki) ile karışık koru parçaları, çarpıcı görünümlü jeolojik ve jeomorfolojik oluşumlar, bir tuz gölü(yakın zamana kadar bir kıyı gölüydü)ve 15,yy askeri mimarisinin eşsiz örneklerini içeren ilginç bir “kültürel miras” koleksiyonu vardır.

Trioya Tarihi Milli Parkı

Çanakkale ili Ezine ilçe sınırları içerisinde Çanakkale boğazının girişinde yer almaktadır.
Milli parkın ana kaynak değerini Trioya kenti oluşturmaktadır. Trioya tarihi ve onunla ilgili özellikler, Trias bölgesinin yani Edremit körfezinin kuzeyinde Marmara denizinin güney kıyılarına kadar olan bölgeyi kaplamaktadır. Milli parkın ve çevresinin tabiat tarihi ile ilgili en önemli özelliği, jeolojik özelliğidir. Trioya ve çevresinde genel olarak jeolojik yapıyı, geniş alanlar kaplayan neojen biçimlenmeler meydana getirir.

Bursa İli

Uludağ Milli Parkı

Milli park, Marmara bölgesinde Bursa ilinin güneyinde yükselen Uludağ üzerinde yer alır.
Yer kürenin derinliklerinden gelen magmanın kırıklar ve çatlaklar boyunca yeryüzüne doğru yükselmesi ve katılaşması sonunda meydana gelen Uludağ’ın jeolojik yapısını genellikle iç püskürük granit kayaçları oluşturmaktadır. Dağın bugünkü şeklini kazanması tektonik hareketler ve farklı aşınma etkisi ile oluşmuştur. Bursa ovasına kısa mesafede ve 2543 metre yükseklikte olan Uludağ, Marmara bölgesinin en yüksek noktasıdır. Aras çağlayanı ve doruklarda görülen buzul izleri Uludağ’ın jeomorfolojik yapısının ilgi çekici özellikleridir. Milli parkın bir başka özelliği de Bursa ovasından Uludağ’ın doruklarına doğru değişen bitki topluluklarının meydana getirdiği orman kuşaklarıdır. Botanik bilimci MAYR’ın bitki kuşaklarını muhtelif yüksekliklerde karakterize etmesi bakımından Dünya Ormancılık literatüründe özel bir önemi vardır. Uludağ kar kalitesiyle ve kalınlığıyla kayak yapmaya elverişli olup, Türkiye’nin en önemli kış sporları merkezidir.



Balıkesir İli

Kazdağı Milli Parkı

Milli park, Çanakkale’ye 123 km., Balıkesir’e 92 km. mesafededir.
Kazdağı tarih öncesi yıllarda da çeşitli medeniyetleri barındırmıştır. Bilinen tarihi M.Ö.2000 yıllarında başlar. İda dağının her yerinde kaynaklar çıkmaktadır.1500 m rakımda dahi yaz kış suyu olan kaynaklar mevcuttur. Edremit, Akçay ve Altınoluk’un buz gibi soğuk olan içme ve kullanma suyu Kazdağı’nın eriyen kar sularıdır. Kazdağlarından gelen orman havası ile denizin iyotlu ve oksijen miktarı yüksek havası birleşince Altınoluk Şahinderesi boğazı civarı oksijen çadırı şeklinde ifade edilmektedir. Dünyanın oksijen bolluğu yönünden ilk üç yerinden biri olduğu tespit edilmiştir.
Ege bölgesi ile Marmara bölgesini birbirinden ayıran İda dağı, Biga yarımadası_
nın en yüksek kütlesidirKazdağının üzerine yerleşmiş, kuzey-güney istikametine uzanan derin vadi ve kanyonları, flora ve hayvan varlığı açısından zengin bir potansiyel arz etmekte, özellikle de bitki örtüsünün taşıdığı biyolojik çeşitlilik ana kaynak değerini oluşturmaktadır. Dağın üst tabakasında 600–700 rakımlar arsında Kızılçam hakimdir. Üst rakımlarda Karaçam, Kayın, Köknar asil ağaç türleridir. Alt tabakada Sistus (Laden), Erika gibi tıbbi bitkiler açısından da çok zengindir.
Kuş Cenneti Milli Parkı

Balıkesir ili, Bandırma ilçe sınırları içinde Kuş Gölü’nün kuzeydoğusunda yer alır.
Göl suları, söğüt korusu ve sazlıkların sağladığı beslenme, güvenlik ve barınma olanakları ile elverişli iklim şartları, Avrupa-Asya kıtaları arasında büyük kuş göçlerini bu küçük yurt köşesine yönelterek, yörenin memleketler arası ün kazanmasına neden olmaktadır. Kuluçka yapan, kışlayan ve göç sırasında uğrayan 239 kuş türünden 2–3 milyon kuş her yıl buraya uğramaktadır.
Uluslararası düzeyde önem taşıyan milli parktaki kuş zenginliği ve milli park tanımı içindeki başarılı koruma uygulaması nedeniyle 1976 yılında Avrupa Konseyince A sınıfı Avrupa diploması verilmiştir.1981–1986–1991 ve 1996 yıllarında bu diploma yenilenmiştir. Ayrıca 15.04.1998 tarih ve 23314 sayılı resmi gazetede yayımlanan kararla Kuşcenneti, Romsan Sözleşmesi(Özellikle Su Kuşları Yaşama Ortamı Olarak Uluslar arası Öneme Sahip Sulak Alan Hakkında Sözleşme) kapsamına alınmıştır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://pendikaihl.yetkinforum.com

MARMARA BÖLGESİ MİLLİ PARKLAR

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Kütüphane :: Hazır Ödev ve DersLer :: Biyoloji Konuları -